С благословението на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан в Каварна ще

...
С благословението на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан в Каварна ще
Коментари Харесай

В Каварна ще има Православен Джулай

С благословението на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан в Каварна ще има Православен Джулай,  излиза наяве от плакат, публикуван в обществените мрежи.  

Православният Джулай ще започне в неделя в 17 ч. с " Празнична вечерня " в каварненския храм " Св. Успение Богородично ".

Рано в 5 ч. сутринта на 1 юли е планувано литийно шествие към нос Чиракмана, а в 6 ч. стартира празнична литургия в античната базилика " Св. Св. безср. Козма и Дамян ".

" В последните години на 1 юли се включват най-вече хора – и от Варна, и от Добрич. Събираме се не за светското празнуване на джулай, а по християнски, църковен мотив. На 1 юли ние честваме паметта на потърпевшите в Рим свети безсребреници Козма и Дамян, а също по този начин и преместването на мощите на преп. Йоан Рилски Чудотворец от Търново в Рилския манастир. Но има други двама свети лечители Козма и Дамян, асирийски, които честваме на 1 ноември. Ние не знаем на кои от тях е наименуван храмът на върха, на непокътнатия каменен надпис от 6 век не е конкретизирано, само че ние се събираме на първо място поради нашия Господ и Спасител Иисус Христос. Изгревът си е изгрев. Ние пеем възхвала на Слънцето на Правдата и изгрева го посрещаме в молитва дружно. " - декларира през 2018 година протойерей Василий Селемет от храм „ Св. Успение Богородично ” в Каварна, представен от сайта arhangel.bg.

Иначе Джулай Морнинг е традиция за посрещане на изгрева на 1 юли в България, обвързвана с хипи придвижването. Името на празника се свързва с известната ария July Morning на „ Юрая Хийп “ от 1971 година На всеки 30 юни против 1 юли доста хора се събират по българското крайбрежие на Черно море, с цел да посрещнат дружно изгрева.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР